Μέλισσα

Μέλισσα

Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016

Τα μελίσσια-κηφήνες

Λάθος κατάλαβες.Η παρούσα δημοσίευση δεν αφορά τους κηφήνες ενός μελισσιού αλλά τα μελίσσια-κηφήνες.Επειδή όμως είμαι σίγουρος ότι ακόμα δεν κατάλαβες για τι πράγμα μιλάω παραθέτω μια φωτογραφία από ένα τέτοιο μελίσσι

Δικαίως τώρα αναρωτιέσαι τι έχει το συγκεκριμένο μελισσάκι και το κατηγορώ.Σκέψου τι ΔΕΝ έχει.

Ακριβώς.Του λείπει όροφος.Και γιατί δεν του έβαλα όροφο?Γιατί πολύ απλά δεν είχε αναπτυχθεί αρκετά ώστε να τον υποστηρίξει.

Ένα τέτοιο μελίσσι στις ανθοφορίες σημαίνει ένα πράγμα.Μέλι γιοκ.Εντελώς αντιπαραγωγικό δηλαδή.Εξού και ο χαρακτηρισμός μελίσσι-κηφήνας.

Οι κηφήνες βέβαια,αυτοί οι τόσο παρεξηγημένοι ένοικοι της κυψέλης,δεν είναι άχρηστοι όπως φαινομενικά δείχνουν.Το αντίθετο μάλιστα.Θα συνδράμουν μέσω της γονιμοποίησης στη μεταβίβαση σωστών-επιθυμητών χαρακτηριστικών στα καινούργια μας σμήνη.

Όπως λοιπόν οι κηφήνες βοηθούν με τα ..... γονίδια τους ένα κοπάδι,έτσι πρέπει και αυτά τα αντιπαραγωγικά μελίσσια για τα οποία γίνεται λόγος,να φανούν κάπου χρήσιμα.

Προϊόντα κυψέλης όπως προείπαμε δεν μπορούν να μας δώσουν,οπότε θα βοηθήσουν με άλλον τρόπο.

Έχοντας αρκετά τέτοια μελίσσια στο κοπάδι μου σκεφτόμουν με ποιον τρόπο θα μπορούσα να τα εκμεταλευτώ.Η καλύτερη λύση είναι να χρησιμεύσουν για τη δημιουργία παραφυάδων.Τα αποδυναμώνεις λίγο αλλά έχουν καιρό μπροστά τους να ξαναδεκαρώσουν για το χειμώνα.

Έτσι λοιπόν και έκανα.Διάλλεξα 3,τους πήρα από 2 τελάρα γόνο μαζί με τον πληθυσμό,πρόσθεσα και ένα με τροφές και γύρη και τα έβαλα σε ένα τρικυψελίδιο φτιάχνοντας έτσι 3 νέες μικρές παραφυάδες.Τους έδωσα και από ένα ώριμο βασιλικό κελί και

Η εποχή του όλο εγχειρήματος ήταν τέλος Αυγούστου.Οπότε για καινούργιες παραφυάδες χλωμό εώς πανχλωμο.Πότε να γονιμοποιηθεί,να αρχίσει τη γέννα,να δυναμώσει για το χειμώνα?Έτσι λοιπόν αλλάξαμε ρότα.Στόχος?Nα γονιμοποιήσω κάποιες μάνες που πιθανόν να μου χρειαστούν το φθινόπωρο για κάποιο ορφανό ή για κάποια αντικατάσταση και να συννενώσω μετά τον πληθυσμό του (αβασίλευτου πλέον) τρικυψελιδίου με κάποιο αδύναμο.

Ιδανικά θα αποκτούσα 2-3 νέες μάνες,από το πουθενά,για την περίπτωση που τις χρειαστώ.Στην χειρότερη περίπτωση δεν θα γονιμοποιούνταν καμία,θα ένωνα τον πληθυσμό με κάποιο που θα είχε ανάγκη και ούτε θα κέρδιζα κάτι αλλά ούτε και θα έχανα.

Όλα πήγαν καλά.Έφτιαξα 3 νέες μάνες και περίμενα να σφραγίσουν για να τις αξιολογήσω.Πολύ καλός γόνος,τόσο σε έκταση όσο και σε πυκνότητα.

Την μια την έβαλα σε κάποιο ορφανό που είχα.Το μελίσσι που έμεινε αβασίλευτο το ένωσα με το διπλανό του με αυτό τον τρόπο


Πήρα ένα χώρισμα που χρησιμοποιώ στα τρικυψελίδια,έκοψα ένα κομμάτι του και έβαλα σίτα.Μετά από 2 μέρες (και αφού απέκτησαν και τα 2 την ίδια οσμή) το αφαίρεσα εντελώς και έτσι η συνένωση έγινε χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.Και ιδού το αποτέλεσμα

Ένα 6άρι και ένα 3άρι.2 μέρες μετά τα έβαλα σε δικυψελίδιο φτιάχνοντας έτσι 2 πενταράκια

Από μελίσσια που δεν είχαν κάτι ν μου δώσουν λοιπόν κέρδισα 3 νέες βασίλισσες και 2 νέα μελίσσια.

Υπάρχει η άποψη που λέει ότι μελίσσια κάτω των 7 πλαισίων δύσκολα ξεχειμωνιάζουν στα βόρεια.Εγώ,όντας από τη φύση μου αντιδραστικό άτομο,θα προσπαθήσω να τα ξεχειμωνιάσω έτσι,πενταράκια,για να διαπιστώσω στην πράξη εάν ισχύει ή όχι.

Προς το παρόν έχουν 3-3,5 γόνους,5 πλαίσια πληθυσμό,πολλά μέλια και γύρες.Θα βάλουν κι άλλα τώρα στον πολύκομπο και δε νομίζω να υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Είδωμεν...Πηγές φωτογραφιών:
http://www.memegen.com/meme/cxkwe1
http://panagiamegalohari.gr/category/prosefxes/page/6/
http://blogs.sch.gr/isiglavas/archives/748

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου