Μέλισσα

Μέλισσα

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Κηρήθρα στα 25

Στον τελευταίο τρύγο αφήσαμε κάποιες, φετινές, κηρήθρες για φάγωμα. Κάτι που, δεν σας κρύβω ότι, δεν μου αρέσει καθόλου, σκεπτόμενος το πόσο πρέπει να μοχθήσουν τα κορίτσια μου για να τις χτίσουν. Λυπάμαι τον κόπο τους. Αλλά....ένα κομμάτι σφραγισμένης κηρήθρας αποτελεί, όπως και να το κάνουμε, ένα πολύ γευστικό αλλά και εντυπωσιακό προ'ι'όν της κυψέλης. Προμηθεύτηκα λοιπόν τα κατάλληλα κουτάκια (αυτά που χρησιμοποιούνται στους γάμους και τις βαπτίσεις). Με κόστος 50 λεπτά έκαστο.

Έβαλα την κηρήθρα σε ένα μεγάλο ταψί και με ένα κοφτάκι έκοψα τα σύρματα αποσπώντας την έτσι από το τελάρο.

Και ήρθε η ώρα να βγάλουμε το σύρμα πριν κόψουμε την κηρήθρα. Για κάποιον που έχει αρμοστήρα είναι πολύ εύκολο. Απλά ζεσταίνει το σύρμα και τραβώντας το ελαφρά βγαίνει, χαλώντας ελάχιστα την εικόνα της κηρήθρας. Κάποιος που δεν διαθέτει το εν λόγω μηχάνημα (όπως εγώ) απλά θα προσέξει λίγο παραπάνω. Με μια πένσα τραβώντας σιγά σιγά αφαίρεσα το σύρμα χωρίς να χαράξω πολύ το κερί.

Μέτρησα τις αποστάσεις και με ένα ζεστό μαχαίρι, έκοψα τα κομμάτια ώστε να χωράν στα κουτάκια. Είκοσι πέντε κομμάτια (8 επί 4)...

Μπήκαν στα κουτιά τους, έριξα και λίγα κομμάτια καρύδια που έτυχε να μαζέψω τις προηγούμενες μέρες από το χωριό. Μια κουταλιά μέλι, έτσι για τη γυαλάδα, ένα φιογκάκι με σπάγκο για ομορφιά αλλά και για να μην ανοίξει το κουτάκι και έτοιμα.

Δεν προορίζονται για πώληση.Θα τα δωρίσω σε καλούς φίλους που σέβομαι και εκτιμώ...
Α και να μην ξεχάσω....φυλάξαμε και μερικά κομμάτια για το σπίτι. Ε τι? Τόση δουλειά κάναμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου