Μέλισσα

Μέλισσα

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Τετρακυψελίδιο σύζευξης

Μέχρι τώρα σε περιπτώσεις ορφάνιας, δημιουργίας παραφυάδας, αντικατάστασης γριάς μάνας και λοιπά οι καινούριες βασίλισσες προέρχονταν από κελιά σμηνουργίας ή ορφάνιας και εισάγονταν απευθείας στο μελίσσι όπου και περιμέναμε να γονιμοποιηθούν.  Γιατί λοιπόν να καθυστερώ ένα μελίσσι και να το αφήνω να περιμένει τη γονιμοποίηση της νέας του βασίλισσας όταν μπορώ να του δώσω απευθείας γονιμοποιημένη μάνα? Πως θα γίνει αυτό? Μα φυσικά με τα κυψελίδια σύζευξης. 

Κάποιοι χρησιμοποιούν τα γνωστά τρικυψελίδια τα οποία όμως χρειάζονται πολύ πληθυσμό και ως εκ τούτου θα σπάσεις αρκετά μελίσσια για να τα δημιουργήσεις. Μια άλλη λύση είναι με τα μικρά κυψελίδια-μικρογραφίες μιας κανονικής κυψέλης. Σε αυτά με ένα-δύο τελάρα πληθυσμό μπορείς να γονιμοποιείς νέες βασίλισσες και στη συνέχεια να τις εισάγεις στο μελίσσι και να ξεκινούν αμέσως τη γέννα. Αυτές οι μίνι κυψέλες μπορεί να είναι είτε από ξύλο, είτε από φελιζόλ ενώ κάποιοι το πήγαν ένα βήμα παραπέρα χρησιμοποιώντας μέχρι και πλαστικές συσκευασίες φέτας επιβεβαιώνοντας πως η μελισσοκομία είναι ίσως το πιο πατεντιάρικο επάγγελμα. Εγώ προσπάθησα να κατασκευάσω ένα τέτοιο τετρακυψελίδιο από φελιζόλ. Για μία ακόμη φορά η πρώτη ύλη είναι χορηγία του θείου Αντρέα. Ένα μεγάλο φελιζολένιο κουτί, με το καπάκι του, που στα μάτια μου από την πρώτη στιγμή φάνταζε σαν μία τεράστια κυψέλη. 

Αρχικά μπήκαν οι ράγες συγκράτησης των χωρισμάτων που χώριζαν πλέον το κουτί σε 4 ισομεγέθη διαμερίσματα. 


Οι ράγες φτιάχτηκαν από....δεν έχω ιδέα τι ακριβώς ήταν απλά το βρήκα στο γκαράζ του θείου και με βόλευε. Βάζω μια φώτο μήπως και γνωρίζει κάποιος.

  

Στη συνέχεια βάφτηκε με οικολογικό χρώμα για προστασία, τόσο του ιδίου όσο και των κοριτσιών. Αυτό το αναφέρω γιατί έχει παρατηρηθεί να τρώνε οι μέλισσες το φελιζόλ εάν δεν είναι πολύ σκληρό. 'Επειτα άνοιξα με ένα μαχαιράκι τις εισόδους και τους αερισμούς (έναν ψηλά και έναν στον πάτο) για τους οποίους δεν είχα μελισσοκομική σίτα και χρησιμοποίησα σκισμένη σίτα.....για κουνούπια (απεδείχθη πραγματικά ''έξυπνη σίτα''). Μία ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, που ''έκλεψα'' από άλλο μπλόγκ είναι ο τρόπος που την στερέωσα...Απλές πινέζες.

Τα χωρίσματα κόπηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να θηλυκώνει το ένα μέσα στο άλλο.


Έφτιαξα και με 2 κομμάτια ξύλου τις βάσεις που θα πατάν οι κηρηθροφορείς. Όλες οι κολλήσεις έγιναν με σιλικόνη οξικής κυτταρίνης για εφαρμογές τροφίμων. Καθαρά και μόνο για λόγους ασφαλείας. Σε αυτή τη φάση το κυψελίδιο μοιάζει κάπως έτσι.

Κατασκευάστηκαν τα πλαισιάκια


και στη συνέχεια σε κάποια τοποθετήθηκαν κομμάτια κηρήθρας,από μία κανονική, και σε άλλα φύλλα άχτιστα για να δω κατά πόσο μπορούν να το χτίσουν μόνες τους δεδομένου του μικρού τους πληθυσμού.



Τέλος το καπάκι του κάθε διαμερίσματος,στο οποίο βίδωσα ένα χερουλάκι ντουλαπιού γιατί αλλιώς δεν μου ''δίνει χέρι''. Το καπάκι το έκοψα ελαφρώς μεγαλύτερο ώστε να σφήνώνει και να μην ακουμπά τους κηρηθροφορείς δημιουργώντας έτσι κένο πάνω από αυτούς τόσο για να κυκλοφορούν οι μέλισσες όσο και για να τοποθετώ κάποιο κομμάτι ζαχαροζύμαρου. Αυτό θα μπορούσα να το πετύχω βιδώνοντας βίδες (όχι μέχρι τέλους) στους κηρηθροφορείς ώστε το καπάκι να ακουμπά πάνω στις βίδες δημιουργώντας αυτόν τον κενό χώρο στην οροφή του κάθε διαμερίσματος. Κάπως έτσι λοιπόν είναι το τετρακυψελίδιο τελειωμένο...
   
Η κατασκευή σίγουρα παίρνει βελτιώσεις οπότε κάθε συμβουλή και παρατήρηση δεκτή. Δεν ξέρω αν αξίζει ο κόπος και ο χρόνος. Γιατί χωρίς εργαλεία και εμπειρία σε παιδεύει πολύ το κόψιμο των ξύλων και δεν βγαίνουν και όπως ακριβώς τα θες.Στην κυριολεξία χρησιμοποίησα ότι κομμάτι είχα πρόχειρο. Και δεν ξέρω καν αν θα λειτουργήσει. Το έφτιαξα περισσότερο γιατί με τρώει το σαράκι της ιδιοκατασκευής και όπως και να το κάνουμε είναι άλλη η χαρά να χρησιμοποιείς κάτι που έφτιαξες ο ίδιος. 

Θα δοκιμαστεί λοιπόν του χρόνου στη βασιλοτροφία που θα κάνω και θα δούμε εάν και κατά πόσο άξιζε.

1 σχόλιο:

  1. Ωραίος Χρήστο. Αυτό που χρησιμοποίησες για τις ράγες, λέγεται πολυκαρβονικό και είναι δομικό υλικό για στέγαστρα και χωρίσματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή