Μέλισσα

Μέλισσα

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Βάση στήριξης πλαισίων

Από τις πρώτες κιόλας επιθεωρήσεις πλάι στον παππού εντόπισα ένα βασικό πρόβλημα. Ή αν θέλετε καλύτερα, μια βασική έλλειψη. Δεν ξέραμε που να ακουμπήσουμε το πρώτο πλαίσιο που βγάζαμε ώστε να έχουμε χώρο να δουλέψουμε. Έτσι λοιπόν κάναμε ότι και οι περισσότεροι. Κάτι τέτοιο δηλαδή.

Το ακουμπούσαμε κάτω και το στηρίζαμε στο πλα'ι'νό της κυψέλης. Τόσο απλά και ''μπακαλίστικα''. Έλα όμως που το τελάρο γεμίζει χώματα και βρωμιές. Και εκτός αυτού υπάρχει κίνδυνος να σκοτώσεις κάποια μελισσάκια όπως το απιθώνεις καταγής. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι ότι βρίσκεται συνεχώς μέσα στα πόδια σου. Λίγο να ξεχαστείς και να το κουνήσεις ...

''Τρεχάτε ποδαράκια μου να μη σας χέσει ο κώλος μου''.

Έτσι λοιπόν όταν είδα στο ''Μελισσοπολις'' να πουλάνε ένα τέτοιο στήριγμα σκέφτηκα ότι βρήκα επιτέλους τη λύση. Δεν ξέρω αν ήταν η τιμή (7,15 ευρώπουλα) ή ότι η κατασκευή δε μου φαινόταν και πολύ στιβαρή, ώστε να αντέξει το βάρος των πλαισίων, άλλα αποφάσισα ότι δεν άξιζε η αγορά. Και ως γνωστόν ''ότι δεν μπορείς να αγοράσεις, το φτιάχνεις''. Λάθος. Το σωστό είναι: ''Ότι μπορείς να το φτιάξεις, δεν το αγοράζεις''. Και κάπως έτσι επιστρατεύτηκε ο Μπομπ ο μάστορας πατέρας μου. Επειδή όμως το στήριγμα έγινε καιρό πριν τη δημιουργία αυτού του μπλογκ δεν τράβηξα φώτο κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Θα αρκεστείτε να το δείτε μόνο τελειωμένο. Δεν είναι καθόλου δύσκολο και με έχει βολέψει αφάνταστα.

Για όποιον ενδιαφέρεται παραθέτω ακριβώς τις διαστάσεις αλλά και οδηγίες για να μην δυσκολευτεί καθόλου. Χρησιμοποιήσαμε λοιπόν ένα κομμάτι 25άρας λάμας (2,5 εκατοστά πλάτος δηλαδή) μήκους 105 εκ.


το οποίο κόψαμε σε 5 κομμάτια. Ένα 50 εκ., δύο 32 εκ. και δύο 12 εκ. τα οποία και ηλεκτροκολλήσαμε όπως φαίνεται παρακάτω.


Στα δύο σημεία που δείχνουν τα βελάκια γυρίσαμε λίγο τη λάμα για να μην πέσουν τα τελάρα σε περίπτωση που γλιστρήσουν.


Στη συνέχεια φτιάξαμε τα άγκιστρα για να γαντζώνεται στην κυψέλη με 2 κομμάτια πολύ λεπτής βέργας μήκους 9 εκ. σε σχήμα γάμα.

Εδώ προσοχή. Εάν σκοπεύεται να το τοποθετείτε στο πλάι, όπως στην παρακάτω φώτο 

δεν χρειάζεται να μετρήσετε τις αποστάσεις.Εμένα δε με βολεύει έτσι γιατί από κει δουλεύω, οπότε επέλεξα να το τοποθετώ στην ''πλάτη'' της κυψέλης. 

Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να κάνουμε πρόβες στις αποστάσεις ώστε τα άγκιστρα αυτά να μπαίνουν ανάμεσα στα τελάρα.(Εάν δείτε την παραπάνω φώτο θα καταλάβετε τι εννοώ). Αφού γίνουν όλα αυτά μένει μόνο το βάψιμο και έτοιμο. 

Το τοποθετώ αμέσως μετά το άνοιγμα του καπακιού και στηρίζω εκεί το πρώτο (ή και το δεύτερο) πλαίσιο που αφαιρώ. Έτσι έχω χώρο και άνεση να επιθεωρήσω όλα τα υπόλοιπα τελάρα. Δοκιμάστηκε και αντέχει 4-5 πλαίσια (όσα χωράει δηλαδή) χωρίς το παραμικρό πρόβλημα, όσο βαριά κι αν είναι. 

1 σχόλιο: