Μέλισσα

Μέλισσα

Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2015

Αγορά βασιλισσών

Πριν αρκετό καιρό εντόπισα 3 ορφανά μελισσάκια. Για κάποιο λόγο χάσαν-κόψαν τη μάνα. Μόλις το αντιλήφθηκα έδωσα νεαρή λάρβα από άλλο μελίσσι για να κάνουν μόνα τους βασίλισσα. Για να μην σας κουράζω με λεπτομέρειες έγινε η εκκόλαψη αλλά ποτέ δεν άρχισε γέννα σε κανένα απο τα τρία. Οπότε ή χάθηκε κατά τη γαμήλια πτήση ή (λόγω καιρικών συνθηκών πιθανόν) έμεινε αγονιμοποίητη. Όπως καταλαβαίνετε έμειναν για μεγάλο διάστημα ορφανά (οπότε φοβόμουν πιθανή αρρενοτοκία)  αλλά και δεδομένου και του προχωρημένου της εποχής (έλλειψη κηφήνων) δεν με ''έπαιρνε'' να ξαναπροσπαθήσω. Έτσι προτίμησα να αγοράσω έτοιμες βασίλισσες. Την πέμπτη επικοινώνησα τηλεφωνικά με την κυρία Αγγελική από τις Σέρρες (melisotopi) και την ακριβώς επόμενη ημέρα (παρασκευή) παραλάβαμε από τα κτελ τις βασίλισσες. Δε σας κρύβω ότι μέχρι να ανοίξω το δέμα είχα αρκετή αγωνία καθώς φοβόμουν μην πήγε τπτ στραβά, και λόγω ζέστης αλλά και λόγω της πολύωρης ταλαιπωρίας. Ευτυχώς όμως όλα καλά.Οι κυρίες, σημαδεμένες με μπλε, ζωηρότατες όπως και οι εργάτριες που τις συνόδευαν. Εδώ να ευχαριστήσω την κυρία Αγγελική που με πολύ ευγένεια και υπομονή μου εξήγησε βήμα βήμα την διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσω.  Αφού λοιπόν ''ποτίσαμε'' το βετεξάκι ώστε να πιουν λίγο νεράκι έπειτα το ταξίδι, πήγαμε στο μελισσοκομείο. Έγινε έλεγχος για αρρενοτοκία καθώς όπως προείπα τα μελίσσια ήταν αρκετό καιρό ορφανά. Αφού δεν παρατηρήθηκε τπτ ύποπτο δώσαμε σε κάθε ένα από ένα τελάρο σφραγισμένο γόνο άλλου μελισσιού ώστε αφού εκκολαφθεί  να υπάρχουν αρκετές παραμάνες που θα φροντίσουν τη βασίλισσα (υποθέτω ότι έγινε γι αυτό).


Πάνω από τον γόνο βάλαμε το κλουβάκι χωρίς να βγάλουμε τη μονωτική ταινία (όπως δηλ μου είπε η κυρία Αγγελική),


την οποία τελικά αφαιρέσαμε την επόμενη ήμερα το βράδυ (σάββατο βράδυ δηλαδή). Αυτό έγινε για να δώσουμε περισσότερες μέρες περιθώριο στο μελίσσι να αποδεχτεί την βασίλισσα. Μόλις λοιπόν ανοίξαμε για να αφαιρέσουμε την ταινία στο ένα από τα τρία κλουβάκια όλες οι εργάτριες ήταν νεκρές. Η βασίλισσα ευτυχώς ήταν ζωντανή. Όχι πολύ ζωηρή αλλά τουλάχιστον ζωντανή. Δεν μπόρεσα να το εξηγήσω. Ανοίξαμε εντελώς το κλουβάκι και την απελευθερώσαμε ανάμεσα στα πλαίσια. Τα υπόλοιπα κλουβάκια  που ήταν μια χαρά αφού αφαιρέσαμε λίγο ζαχαροζύμαρο τις αφήσαμε να φάνε το υπόλοιπο απελευθερώνοντας έτσι την μάνα.

Αφού μας ευχηθήκαμε καλή επιτυχία τα αφήσαμε στην ησυχία τους. Σήμερα  δευτέρα 31-8 (9 ημέρες μετά δηλαδή) έγινε έλεγχος για γέννα. Τα αποτέλεσμα??? Ξεπέρασε τις προσδοκίες μου.100% επιτυχία. Και στα τρία η μάνα έγινε δεκτή και άρχισε να γεννά.
Μένει τώρα να σφραγιστεί ο γόνος για να δω την έκταση και κατά πόσο είναι συμπαγής.Τότε θα κριθεί η υψηλοτάτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου