Μέλισσα

Μέλισσα

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Συνένωση αρρενοτόκου

Αρχίζω με την χιλιοακουσμένη,αλλά πάνσοφη φράση που λέει ότι ''Τον Μάρτη μετράμε τα μελίσσια...''
Και όντως έτσι είναι.Όλοι μας όμως,πιστεύω ότι κάνουμε ''τις πράξεις'' λίγο νωρίτερα.

Ένα τέτοιο λοιπόν ''ανεπίσημο μέτρημα'' έκανα και γω πριν από κάποιες μέρες όταν βρήκα ευκαιρία για την πρώτη σύντομη επιθεώρηση.Με 15-16 βαθμούς δε γινόταν να χάσω την πρώτη ευκαιρία για έλεγχο μετά από 2,5 μήνες.


Η εικόνα των κοριτσιών απροσδόκητα καλή.Καλοί πληθυσμοί,μέλια μπόλικα..και φρέσκα.Γύρες αρκετές,και οι πρώτοι σφραγισμένοι γόνοι της νέας χρονιάς.


Καθ' όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας έτρεμα στην ιδέα του τι θα αντικρίσω.Θες ο κακός χειμώνας,θες το ακόμη χειρότερο φθινόπωρο που δεν τις άφησε να ανανεώσουν πληθυσμούς,με έκαναν να αγωνιώ για το τι ''μαγιά'' θα μου μείνει για να τα ξαναχτίσω.Φανταστείτε την ανακούφιση μου όταν διαπίστωσα ότι δεν είχα ΟΥΤΕ ΜΙΑ απώλεια.


Η παρτίδα σώθηκε την τελευταία στιγμή με τις συνενώσεις που έκανα αργά το φθινόπωρο.Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειώσω τον αριθμό των μελισσιών μου στο μισό αλλά τελικά απεδείχθει σωτήριο.Αμφιβάλλω εάν,χωρίς τις συνενώσεις,θα τα κατάφερναν 3άρια και 4άρια μελίσσια το φετινό χειμώνα.Αυτό λοιπόν,σε συνδιασμό με τις πολλές τροφές που τους άφησα αλλά και το υπερβολικο φάσκιωμα πους τους έκανα με κηρόπανα και ανακλαστικές μεμβράνες τις κράτησαν ζωντανές και ακμαίες.


Καμία απώλεια λοιπόν εκτός από 2 αρρενοτόκα.Αυτό δεν είναι απώλεια?

Εξαρτάται πως βλέπεις το ποτήρι.Μισοάδειο ή μισογεμάτο.

2 μελίσσια λοιπόν που έχασαν τη μάνα τους πριν πολύ καιρό με αποτέλεσμα να αρχίσουν να γεννούν,αγονιμοποίητα αυγά φυσικά,οι εργάτριες.Τέτοια εποχή δεν έχεις και πολλές επιλογές.Το τινάζεις και οι μέλισσες μοιράζονται στις διπλανές κυψέλες ενισχύοντας τες.


Έλα όμως που ήταν μεγαλούτσικα και πιθανόν να προκαλούσαν προβλήματα.Με το φόβο λοιπόν της αναστάτωσης που θα δημιουργούσαν στα διπλανά μελίσσια αποφάσισα αντί να τα χαλάσω να τα συνενώσω με κάποια αδύναμα.


Τα αρρενοτόκα για τα οποία γίνεται λόγος ήταν έτσι


6αράκια περίπου με ψευτομάνες για μεγάλο διάστημα.Είχε εκκολαφθεί,σκεφτείτε,ήδη η πρώτη γενιά κηφήνων.Οι αρρενοτόκες είχαν εδραιώσει την βασιλεία τους και αυτό καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη οποιαδήποτε προσπάθεια συνένωσης.Η πιθανότητα να θανατώσουν τη βασίλισσα στο μελίσσι με το οποίο θα ενωθούν είναι πολύ μεγάλη.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν έχουμε τριπλό πρόβλημα.Πρώτον οι αρρενοτόκες γεννούν για μεγάλο διάστημα,δεύτερον πρόκειται για μεγάλο μελίσσι και τέλος το μελίσσι-δέκτης είναι πολύ μικρό(σχεδόν το μισό).


Και για του λόγου του αληθές ορίστε το μικρό.Ένα τίμιο 2-3ράκι


Για να μειώσω όσο μπορώ το ρίσκο έκανα λοιπόν το εξής:
1)Μεταφορά σε άλλο χώρο και τοποθέτηση του αρρενοτόκου πάνω από το μελίσσι που θα το δεχτεί.

2)Καμία ενόχληση για 2 μέρες εώς ότου μάθουν την περιοχή και τη νέα θέση της κυψέλης τους.
3)Την τρίτη μέρα έβαλα πάνω από το μικρό-βασιλευόμενο μία σίτα μεταφοράς,από πάνω της πάτωμα και στο πάτωμα το αρρενοτόκο χωρίς να δώσω 2η είσοδο.Οι θερμοκρασίες δεν είναι υψηλές οπότε δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να σκάσει το πάνω μελίσσι.

4)Καμία ενόχληση για 2 μέρες ώστε να αποκτήσουν τα 2 σμήνη την ίδια μυρωδιά και να καταλαγιάσει κάπως η οσμή-κυριαρχία των ψευτομάνων.Στο κάτω-βασιλευόμενο φοβούμενος τις χαμηλές θερμοκρασίες του έβαλα κηρόπανο αφήνοντας από πίσω ένα κενό 8 εκατοστών.Έτσι η μυρωδιά του μπορούσε να φτάσει στο πάνω σμήνος χωρίς όμως να υπάρχει ο κίνδυνος να κρυώσει.
5)Την επομένη τίναγμα του αρρενοτόκου στα 30-40 μέτρα για να ξεφορτωθώ τις αρρενοτόκες που πιθανόν να δημιουργούσαν πρόβλημα.Λένε πως λόγω της γέννας έχουν βαρύνει και δεν μπορούν να πετάξουν για να επιστρέψουν.Δεν ξέρω εάν ισχύει.Το σίγουρο πάντως είναι πως αυτές οι ψευτοβασίλισσες δεν έχουν βγει έξω από την κυψέλη για πολύ καιρό.Άρα δεν ξέρουν πως να επιστρέψουν.

Οι εργάτριες επέστρεψαν στη θέση της κυψέλης και έχοντας την ίδια μυρωδιά με το βασιλευόμενο σμήνος έγιναν δεκτές χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.Μία μικρή αναστάτωση είναι λογική και αναμενόμενη μέχρι να βρουν τη νέα τους είσοδο

Σε λίγη ώρα τίποτα δε μαρτυρούσε το τι είχε προηγηθεί

6)Μετά από 2 ημέρες γρήγορο έλεγχο για να ελέγξω εάν έκοψαν τη μάνα.Ευτυχώς και στα 2 μελίσσια η μεγαλειοτάτη ήταν παρούσα και γεννούσε κανονικά.

Στο χώρο που τίναξα τα αρρενοτόκα δημιουργήθηκαν μικρές ''συμμορίες'' οι οποίες όμως σιγά σιγά,και με τη χρήση του καπνού,διαλύθηκαν


Την επομένη στο σημείο εκείνο βρήκα μια παρέα 7-8 κοριτσιών μαζί με 4-5 κηφήνες.Ίσως ανάμεσα τους υπήρχε και κάποια αρρενοτόκα εργάτρια που αναγνώριζαν ως μάνα και δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν.Φυσικά και δεν άντεξαν το κρύο της νύχτας και τις βρήκα αγκαλιασμένες νεκρές το πρωί


100% επιτυχία λοιπόν σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίπτωση που ίσως και να μην άξιζε το μεγάλο αυτό ρίσκο.Επειδή όμως,όπως έχω πει πολλάκις,μου αρέσει ο πειραματισμός και η παρατήρηση δεν γινόταν να μην ... δοκιμάσω.


Καλή αρχή μας λοιπόν και μην ξεχνάμε ''Τον Μάρτη μετράμε τα μελίσσια''.



Πηγές φωτογραφιών:
https://lagrimasdeoro.wordpress.com/category/%CE%BF-%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%8D-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B1/
http://gr.depositphotos.com/32356311/stock-photo-kid-looking-up-thinking.html