Μέλισσα

Μέλισσα

Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2016

Κρυστάλλωση μελιού-Νοθεία?Ή μήπως όχι?


Η κρυστάλλωση του μελιού

Τι είναι:
Η κρυστάλλωση,και όχι ζαχάρωμα του μελιού όπως εσφαλμένα λέγεται,είναι μία απόλυτα φυσιολογική ιδιότητα του μελιού και επέρχεται,σε όλα τα είδη μελιού,έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα. Το διάστημα αυτό εξαρτάται από το είδος του μελιού,αλλά και από την θερμοκρασία στο χώρο αποθήκευσης του(στους 14 βαθμούς ευνοείται η διαδικασία).Εξαίρεση αποτελούν τα μέλια μελιτωμάτων όπως το πεύκο και το έλατο που δεν κρυσταλλώνουν ή αργούν πάρα πολύ.



Που οφείλεται:
Το μέλι είναι ένα υπέρκορο διάλυμα σακχάρων με κυριότερα την φρουκτόζη και τη γλυκόζη.Η γλυκόζη είναι αυτή που ευθύνεται για την κρυστάλλωση καθώς διαχωρίζεται από το νερό και παίρνει τη μορφή μικροσκοπικών κρυστάλλων.(Εργασία Ιωάννας-Ελισάβετ Ταμπαξή)

Το μέλι κρυσταλλώνει:
α)Ανομοιόμορφα(Χοντροκρυστάλλωση):Σχηματίζονται χοντροί κρύσταλλοι οι οποίοι βυθίζονται στον πυθμένα ενώ στην επιφάνεια αυξάνεται η υγρασία με κίνδυνο να ξινίσει το προϊόν λόγω ζύμωσης.
β)Ομοιόμορφα(λεπτοκρυστάλλωση):Σχηματίζονται μικροί κρύσταλλοι σε όλη τη μάζα του μελιού.Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει κίνδυνος να ξινίσει.(Άρθρο κ.Θρασυβούλου)

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ένα κρυσταλλωμένο μέλι διατηρεί στο ακέραιο την διατροφική αξία που είχε εξ αρχής.Από κάποιους μάλιστα προτιμάται σε αυτή τη μορφή λόγω της αίσθησης που δίνει στο στόμα.


Αποκρυστάλλωση

Εάν παρόλ’ αυτά προτιμάτε το μέλι σας ρευστό μπορείτε να επαναφέρετε ένα κρυσταλλωμένο μέλι στην αρχική του κατάσταση με θέρμανση χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητα του προ’ι’όντος.Προσοχή όμως στη θερμοκρασία.Όχι πάνω από 40-45 βαθμούς γιατί τότε χάνεται ένα μεγάλο μέρος των θρεπτικών συστατικών του.

Η θέρμανση μπορεί να γίνει με 2 τρόπους:
1)Στο φούρνο
2)Με τη μέθοδο μπεν μαρί.Προσοχή!!!Δεν πρέπει το δοχείο να έρχεται σε επαφή με την εστία.

Αμέσως μετά τη θέρμανση το μέλι πρέπει να ψύχεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Προσωπικά επιλέγω να μην θερμαίνω το μέλι που κρυστάλλωσε αλλά να το καταναλώνω όπως είναι.

                                      



Η κρυστάλλωση του μελιού λοιπόν όχι μόνο δεν είναι ένδειξη νοθείας αλλά αντιθέτως,είναι ένδειξη αγνότητας και καθαρότητας του προ’ι’όντος και της διαδικασίας παρασκευής του.Σχεδόν όλα κάποια στιγμή θα ‘’παγώσουν’’.Θα πρέπει να μας προβληματίζουν λοιπόν μέλια τα οποία δεν κρυσταλλώνουν.

 Γι’αυτό,
προτιμήστε να προμηθεύεστε απευθείας από τον μελισσοκόμο της εμπιστοσύνης σας.




Πηγές:
2)Εργασία Ιωάννας-Ελισάβετ Ταμπαξή
3)http://www.anwsi.gr/tupos/giati-to-meli-krustallonei-.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου