Μέλισσα

Μέλισσα

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Αγορά βασιλισσών

Πριν αρκετό καιρό εντόπισα 3 ορφανά μελισσάκια. Για κάποιο λόγο χάσαν-κόψαν τη μάνα. Μόλις το αντιλήφθηκα έδωσα νεαρή λάρβα από άλλο μελίσσι για να κάνουν μόνα τους βασίλισσα. Για να μην σας κουράζω με λεπτομέρειες έγινε η εκκόλαψη αλλά ποτέ δεν άρχισε γέννα σε κανένα απο τα τρία. Οπότε ή χάθηκε κατά τη γαμήλια πτήση ή (λόγω καιρικών συνθηκών πιθανόν) έμεινε αγονιμοποίητη. Όπως καταλαβαίνετε έμειναν για μεγάλο διάστημα ορφανά (οπότε φοβόμουν πιθανή αρρενοτοκία)  αλλά και δεδομένου και του προχωρημένου της εποχής (έλλειψη κηφήνων) δεν με ''έπαιρνε'' να ξαναπροσπαθήσω. Έτσι προτίμησα να αγοράσω έτοιμες βασίλισσες. Την πέμπτη επικοινώνησα τηλεφωνικά με την κυρία Αγγελική από τις Σέρρες (melisotopi) και την ακριβώς επόμενη ημέρα (παρασκευή) παραλάβαμε από τα κτελ τις βασίλισσες. 



Δε σας κρύβω ότι μέχρι να ανοίξω το δέμα είχα αρκετή αγωνία καθώς φοβόμουν μην πήγε τπτ στραβά, και λόγω ζέστης αλλά και λόγω της πολύωρης ταλαιπωρίας. Ευτυχώς όμως όλα καλά.Οι κυρίες, σημαδεμένες με μπλε, ζωηρότατες όπως και οι εργάτριες που τις συνόδευαν. Εδώ να ευχαριστήσω την κυρία Αγγελική που με πολύ ευγένεια και υπομονή μου εξήγησε βήμα βήμα την διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσω.  Αφού λοιπόν ''ποτίσαμε'' το βετεξάκι ώστε να πιουν λίγο νεράκι έπειτα το ταξίδι, πήγαμε στο μελισσοκομείο. Έγινε έλεγχος για αρρενοτοκία καθώς όπως προείπα τα μελίσσια ήταν αρκετό καιρό ορφανά. Αφού δεν παρατηρήθηκε τπτ ύποπτο δώσαμε σε κάθε ένα από ένα τελάρο σφραγισμένο γόνο άλλου μελισσιού ώστε αφού εκκολαφθεί  να υπάρχουν αρκετές παραμάνες που θα φροντίσουν τη βασίλισσα (υποθέτω ότι έγινε γι αυτό).


Πάνω από τον γόνο βάλαμε το κλουβάκι χωρίς να βγάλουμε τη μονωτική ταινία (όπως δηλ μου είπε η κυρία Αγγελική),


την οποία τελικά αφαιρέσαμε την επόμενη ήμερα το βράδυ (σάββατο βράδυ δηλαδή). Αυτό έγινε για να δώσουμε περισσότερες μέρες περιθώριο στο μελίσσι να αποδεχτεί την βασίλισσα. Μόλις λοιπόν ανοίξαμε για να αφαιρέσουμε την ταινία στο ένα από τα τρία κλουβάκια όλες οι εργάτριες ήταν νεκρές. Η βασίλισσα ευτυχώς ήταν ζωντανή. Όχι πολύ ζωηρή αλλά τουλάχιστον ζωντανή. Δεν μπόρεσα να το εξηγήσω. Ανοίξαμε εντελώς το κλουβάκι και την απελευθερώσαμε ανάμεσα στα πλαίσια. Τα υπόλοιπα κλουβάκια  που ήταν μια χαρά αφού αφαιρέσαμε λίγο ζαχαροζύμαρο τις αφήσαμε να φάνε το υπόλοιπο απελευθερώνοντας έτσι την μάνα.

Αφού μας ευχηθήκαμε καλή επιτυχία τα αφήσαμε στην ησυχία τους. Σήμερα  δευτέρα 31-8 (9 ημέρες μετά δηλαδή) έγινε έλεγχος για γέννα. Τα αποτέλεσμα??? Ξεπέρασε τις προσδοκίες μου.100% επιτυχία. Και στα τρία η μάνα έγινε δεκτή και άρχισε να γεννά.




Μένει τώρα να σφραγιστεί ο γόνος για να δω την έκταση και κατά πόσο είναι συμπαγής.Τότε θα κριθεί η υψηλοτάτη.


Κατασκευή σωληναρίου για σημάδεμα μάνας

Στο διαδίκτυο θα βρεις χίλιες δυο ιδέες. Κάποιες από αυτές πραγματικά σου λύνουν τα χέρια.Όπως το σημάδεμα της βασίλισσας. 


Πόσες φορές δεν ψάξαμε με τις ώρες με τον παππού να βρούμε τη ‘’μάνα’’. Ειδικά αν ήταν και καμιά σκουρόχρωμη ή μικρόσωμη, στο τέλος απελπιζόμασταν και κλείναμε το καπάκι. Γνωρίζαμε για το σημάδεμα (που φυσικά εξυπηρετεί και άλλους σκοπούς όπως το να γνωρίζεις την ηλικία της) αλλά δεν είχαμε σκεφτεί να το εφαρμόσουμε. Εώς τώρα. Φοβούμενος όμως μήπως την ‘’κακοποιήσω’’ στα αρτσούμπαλα δάχτυλα μου


έψαξα ‘’βοηθήματα’’. Και βρήκα. Δε θυμάμαι που είδα πρώτη φορά το σωληνάριο εγκλωβισμού της βασίλισσας



αλλά σκέφτηκα αμέσως ότι είναι μια απλή και εύκολη κατασκευή.Και έτσι έβαλα μπρος τη μηχανή. Μια σύριγγα των 60ml (η μεγαλύτερη που είχαν) από την οποία αφαιρέθηκε η μύτη και η μαύρη κεφαλή του εμβόλου η οποία αντικαταστήθηκε από ένα σφουγγαράκι. Ή άκρη του σωλήνα καλύφθηκε με τούλι, με μεγάλες τρύπες για να χώρα η μύτη του μαρκαδόρου, που στερεώθηκε στο στόμιο με ένα λαστιχάκι. Και γουαλαλα. Έτοιμο το σωληνάριο. Και ένας μαρκαδόρος (εγώ πήρα αυτόν που φαίνεται και στη φώτο) και έτοιμο το σύστημα.



Η φιλοσοφία είναι απλή. Αρχικά εντοπίζουμε την μάνα την οποία εγκλωβίζουμε μέσα στο σωληνάριο και με το έμβολο την ‘’ανεβάζουμε’’ μέχρι να ακουστεί το σπλιτς, συγνώμη, μέχρι το διχτάκι ήθελα να πω. Το διχτάκι έχει ελαστικότητα και σε συνδυασμό με το σφουγγαράκι που θα πάρει τα μπόσικα θα την ακινητοποιήσουμε χωρίς να τη ζορίσουμε και οπωςδήποτε χωρίς να της κάνουμε ζημιά. Με το κατάλληλο μαρκαδοράκι την σημαδεύουμε και αφού περιμένουμε λίγο να στεγνώσει το χρώμα την αφήνουμε στο σημείο απ όπου την πήραμε. Κάποιοι συμβουλεύουν να την καπνίζουμε και λίγο για να μη την τσουβαλιάσουν.
Εφαρμογή ακόμη δεν έκανα παρά μόνο σε κάτι κηφήνες. Με την πρώτη ευκαιρία θα δοκιμαστεί και θα σας πω τα συμπεράσματα μου.

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Ψευτοτρύγος

’Ψευτοτρύγος’’ σήμερα (21-8) ίσα ίσα για να δώσουμε χώρο. Πήραμε λίγα μέλια,




κατεβάσαμε κάποια  πατώματα (τα λάθη πληρώνονται), κάναμε αρκετά ‘’εμβόλια’’ πιθανότατα λόγω καιρού (αέρας και κρύο) και βγάλαμε και αρκετές φωτογραφίες..





Κάποια θα πάνε για φάγωμα μαζί με την κηρήθρα όπως αυτό που κρατά ο πιτσιρικάς της φωτογραφίας




ενώ παράλληλα ετοιμάσαμε και κάποια βάζα με κομμάτια κηρήθρας (τα απολεπίσματα) 



Μελισσομέρα χωρίς περίεργα γίνεται? Μάλλον όχι. Ενώ λοιπόν σε κάποια μελίσσια οι κηρήθρες μόλις τις σήκωνες έτρεχαν τα μέλια κάποια άλλα ήταν στεγνά. ίδιας δυναμικότητας μελίσσια στην ίδια περιοχή κάποια βρίσκουν βοσκή και κάποια όχι.
Αφού τελείωσε ο τρύγος έγινε εισαγωγή 3 βασιλισσών (που αγόρασα απο βασιλοτρόφο) σε ορφανά μελίσσια. Τις προσεχείς ημέρες θα ανεβάσω άρθρο με την όλη διαδικασία καθώς και τα αποτελέσματα αυτής.